keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

vielä juoksukengätkin


hirvee kenkämania, vielä kolmas kirjoitus aiheesta!

Yrjönkadun uimahalli meni kesätauolle. Keksin, että voisin elvyttää n. 7 vuotta sitten tauolle jääneen juoksuharrastuksen. Juoksuhan on siitä hieno laji, että juuri muita välineitä ei tarvitse hankkia kuin…
juoksukengät!


Kun viimeksi urheilumielessä juoksentelin, sitä kutsuttiin lenkkeilyksi ja tavittavia jalkineita lenkkareiksi. Nyt kuulkaa puhutaan juoksemisesta ja juoksukengistä.

Puuh! Edelliset juoksujalkineet hylkäsin roskiksen viereen Pariisissa vuonna 2006. Mistä lähteä etsimään 1) juoksuun sopivia 2) kelvokkaan eettisiä ja ekologisia 3) mielellään ei kauhean rumia ja 4) ei himokalliita juoksukenkiä?
Sekä ekologisilta, eettisiltä että esteettisiltä puolilta ehdoton voittaja on Veja. Vejan tossut on tehty hyvissä oloissa, brasilialaisessa osuuskuntatehtaassa. Valmistuaineina on reilun kaupan puuvilla, kasviparkittu nahka ja luonnonkumi. Hintakaan ei päätä huimaa, alle sata euroa kaikki. Tossut ovat sangen kauniita ja tyylikkäitä. Vikapuolena on se, että ilmeisesti ne eivät ole varsinaiset juoksukengät, eli en harmiksein voi hankkia niitä tähän tarkoitukseen.

(Näin viime viikolla Kukkaistorin kukkakojulla fantastisen tyylikkään kärryjä lykkivän maman. Hänellä oli liehuvainen valkoinen mekko, ja jalassa pastellinvihreät Niket. Kombo toimi kuin häkä, kesäromantiikan ja urbaanin tyylin linjakas yhdistelmä. Haluaisin kokeilla sitä itsekin. Jos vielä ensi vuonna ajatus tuntuu hyvältä, taidan hommata Vejat ihan kaupunkikäyttöön).


Toiseksi mahdollisuudeksi valikoitui yllättäjä: FeelMax. Hämärästi muistelin, että tuonniminen firma tekee varvassukkia. No, firma on alkuperältään suomalainen ja tekee nykyään myös juoksutossuja. Nettisivuilla mainittiin, että kengät valmistava tehdas on Bangkokissa Thaimaassa, itsessään jo positiivinen merkki että valmistavaan tahoon viitataan (eikä vihellellen teeskennellä, että tuotteet ilmaantuvat aivan itsestään kauppaan heti suunnittelun jälkeen, kuten useimmiten). Lähetin sitten firmaan s-postia ja kyselin tehtaan palkoista ym., ja sain vastauksen viidessä minuutissa. Se oli lyhyt mutta ytimekäs:

"Kenkämme tuotetaan Thaimaassa, Bangkok Rubber Public Companyssa (kuuluu Pan Group yritysryppääseen). Thaimaassa, varsinkin pääkaupungissa on nykyään kova kontrolli palkka- ja työaikaasioissa. Nämä asiat ovat ehdottomasti kunnossa

http://www.pan-group.com/corp.htm

Meillekin asian valvominen on tärkeää!

terv.

Sari"


Googlaisin vielä tehtaan nimellä - ei mitään hälyttävää. Selvittelin vielä Thaimaan palkkatilanteesta, ja kävi ilmi että Thaimaassa on alkuvuodesta laitettu toimeen mittava minimipalkkauudistus. Tuen mielelläni Thaimaan hallituksen kunnioitettavaa tempaisua ostamalla heikäläisessä tehtaassa valmistetut juoksutossut!

Jäljellä on enää pienoinen ongelma, jos sitä nyt haluaa ongelmaksi käsittää: FeelMaxin kyseeseen tulevat tossut ovat ns. paljasjalka-juoksukengät. Ei niin mitään hajua toistaiseksi ole siitä sopiiko kyseinen juoksutyyli ankanräpylämäisille jaloilleni. Elikkä hieman ns. ahteri edellä puuhun mennen valitsen ensin kengät eettisin perustein ja johdan sitten siitä tossuihin sopivan juoksutyylin ja toivon että se sopii myös jaloilleni…
(jos muuten mietitte, ovatko nämä maksettuja mainoksia niin eivät ole. En saa mitään taloudellista tai muutakaan etua blogin kautta, ja kaikki mitä suositan on vilpitön oma mielipiteeni).

2 kommenttia:

 1. Tulikin jo heti kirjoituksen alussa mieleen, että eihän juoksemiseen mitään erityisiä kenkiä tarvita, varsinkaan superpehmotuettuja. Itse juoksen harvakseltaan, ja silloin käytän minimalistisia kenkiä (kuten muutenkin mielläni käytän), eli pohjaltaan ballerinojesi tyylisiä(kiitos muuten ballerinapostauksesta!). Ja miksi luontainen juoksutyyli ei sopisi ankanräpylöillekin? Toki pitää totutella ja opetella, mutta niin pitää kaikkea uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole löytänyt mitään puoltoargumenttia levähtäneen jalan paljasjalkajuoksulle, en tosin kieltävääkään - ei auta kuin kokeilla. Kun nyt vaan jalka ei enää yhtään levenisi, sitten joudun muuttamaan johonkin missä voi pitää vuoden läpeensä sandaaleja....
   Ainakaan en joudu poisoppimaan kantjuoksutyylistä, koska viime juoksukerrasta on tosiaan niin kauan että kaikki pitää opetella alusta :D

   Poista